Home / Actueel / Uncategorized / Tips om de waterkwaliteit van sloten te inventariseren

Tips om de waterkwaliteit van sloten te inventariseren

Ecologisch beheer van sloten is essentieel voor de waterkwaliteit, de biodiversiteit en om aan wettelijke verplichtingen te voldoen, zoals de Kaderrichtlijn Water. Boeren en collectieven werken samen aan ecologisch slootbeheer met verschillende beheerpakketten uit het ANLb. Aan de hand van de kwaliteit van alle sloten in een gebied, weet je of de beheerpakketten op de juiste plekken liggen. Hoe kan je als boer of collectief een quickscan doen om de globale kwaliteit van sloten te bepalen?

Onlangs vond de “Veldbijeenkomst biodiversiteit in sloten” plaats bij een biologische boer in Lopikerwaard. Daar doken twee experts van Ravon en Floron de sloten in. Ze legden uit dat je in een gezonde sloot een mix van  ondergedoken -en drijvende planten wilt zien. Zo wordt de bodem goed vastgehouden en is er ruimte en licht. Die grote verscheidenheid aan plantensoorten is in de sloot noodzakelijk voor dieren om zich in voort te planten en  te leven. 

Stap 1: vaststellen van de waterkwaliteit
Wat er leeft en groeit in en om een sloot zegt wat over de aquatische biodiversiteit. Kom je veel smalle waterpest tegen, dan heb je veel last van uitspoeling van mest waardoor er  veel voedingsstoffen in het water terechtkomen. Is de sloot helemaal bedekt met kroos, dan is er te weinig licht in de sloot en sterven de in de bodem wortelende planten af door lichtgebrek Sloten inventariseren is dus belangrijk om in kaart te brengen welke kansrijke sloten je mee moet nemen in je beheerplannen.

Wil je zelf de soorten herkennen, gebruik dan de water- en oeverplanten herkenkaarten van Floron:
Waterplanten zoekkaart emergenten
Waterplanten zoekkaart drijfbladplanten
Waterplanten zoekkaart onderwaterplanten

Stap 2: waterkwaliteit behouden of verbeteren
Hoe herken je een sloot met een goede aquatische biodiversiteit? Dit kan je zonder ecologische kennis. Hierbij de quickscan voor dummies:

  • Loop 100 meter langs je sloot en inspecteer het volgende:
  • Zie je 30% planten en open water? Check, dat is goed.
  • Is er een variatie van wortelende planten, drijvende planten en oeverplanten? Check, dat is goed. Je sloot is globaal gezien oké.

Waterkwaliteit van je sloot vaststellen met deze quickscan is stap één. Stap twee is de kwaliteit van je sloot behouden of verbeteren. BoerenNatuur zet zich in voor een online vervolgbijeenkomst over dit thema. Daarin behandelen we verschillende soorten sloten en bijbehorend beheer. Hou de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

17 juli 2023
Deel dit bericht
Geplaatst in:
Click to access the login or register cheese