Home / Actueel / Uncategorized / Groen boeren moet gaan lonen! 

Groen boeren moet gaan lonen! 

Het huidige ANLb-stelsel bestaat sinds 2016. Onze collectieven en deelnemers hebben er sindsdien hard aan gewerkt om het stelsel goed op de rit te krijgen en uit te voeren. En met succes, want de collectieve aanpak werkt en het animo onder boeren om deel te nemen is groot. Maar om de doelen te kunnen halen, is het essentieel dat het agrarisch natuur- en landschapsbeheer de komende jaren wordt doorontwikkeld tot een ANLb dat voldoende omvang én intensiteit heeft. Tegelijkertijd is het van belang dat boeren in staat zijn om zich duurzaam in te zetten voor natuur en landschap op hun bedrijf. Oftewel: groen boeren moet gaan lonen. 

Met het extra budget dat als beleidsvoornemen in het Hoofdlijnenakkoord is opgenomen, kunnen we verdere stappen zetten in de doorontwikkeling van het ANLb. Vanaf 2026 wordt er jaarlijks €500 miljoen vrijgemaakt voor ‘agrarisch natuurbeheer door boeren’. Dit extra budget zien wij als een mooie erkenning van het belang van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) en de belangrijke rol die boeren vervullen als beheerder van het agrarische cultuurlandschap. 

Keuzes maken 

De realiteit is dat we met deze extra €500 mln. niet alle doelen zullen kunnen realiseren. Er moeten keuzes gemaakt worden. Belangrijke vragen die we moeten beantwoorden, zijn: 

  • hoe kan het extra budget het beste verdeeld worden?  
  • waar zetten we het voor in en wanneer (welke volgordelijkheid)? 

Sowieso is geld alleen niet genoeg. Om succesvol uit te kunnen breiden, moet ook aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan, zoals concurrerende vergoedingen, langjarige contracten en een goede afstemming tussen alle relevante beleidsregelingen, zodat ze elkaar versterken i.p.v. beconcurreren. Zie voor een overzicht ons eerdere nieuwsbericht. Daarnaast vergt uitbreiding van het ANLb uitbreiding van capaciteit en kennis, zowel bij de collectieven als de overheid. Dat moet zorgvuldig gebeuren, via een groeimodel. 

Aanbod aan de Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur 

Met het agrarisch natuur- en landschapsbeheer wordt bijgedragen aan belangrijke maatschappelijke opgaven op het vlak van natuur en landschap én worden boeren in staat gesteld om boer te blijven en zo ook onze voedselproductie te waarborgen. Juist door landbouw en natuur te verbinden, ontstaat er meer ruimte voor beide. Samen met onze collectieven zijn we dit aan het uitwerken in een propositie (aanbod) aan Minister Wiersma. 

BoerenNatuur als verbindende partij 

BoerenNatuur vormt de verbinding tussen landbouw en natuur en tussen boerenpraktijk en beleid. Gezien onze rol en ervaring nemen wij onze verantwoordelijkheid in het uitwerken van de beoogde uitbreiding van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Dat doen wij door met een gedragen aanbod te komen, waarin wij aangeven hoe het extra budget op een zorgvuldige en verantwoorde manier besteed kan worden. 

10 juli 2024
Deel dit bericht
Geplaatst in:
Click to access the login or register cheese