Home / Actueel / Uncategorized / Nu online: website BBM-pakketten

Nu online: website BBM-pakketten

De lancering van de nieuwe Beheerpakketten Biodiversiteit Melkveehouderij (BBM) – pakketten website is een feit! Voor alle 42 beheerpakketten is een factsheet (inclusief infographic) gemaakt. Op de website vind je per pakket de instapeisen, beheervoorschriften en adviezen. Handig voor elke boer die met BBM-pakketten wil werken.

De website is ontwikkeld als onderdeel van het project Zuivel versterkt Natuur en Landschap, een samenwerkingsverband van BoerenNatuur, ZuivelNL en Stichting Biodiversiteitsmonitor met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.  De link naar de  website is: https://biodiversiteitsmonitor.nl/BBMpakketten

BBM-pakketten plus ANLb-pakketten

Waarom BBM-pakketten? De BBM-pakketten zijn ontstaan omdat boeren en ketenpartijen hun positieve bijdrage aan natuur én landschap zichtbaar willen maken. Niet elke boer kan mee doen in het stelsel van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Bijvoorbeeld omdat het bedrijf buiten het aangewezen ANLb gebied ligt. Of een boer wil meer doen dan dat er ANLb budget beschikbaar is. Net als een ANLb-pakket, bevat een BBM-pakket instapeisen, beheervoorschriften en adviezen. Je kan hierbij denken aan een pakket Kruidenrijke graslandrand, maar ook aan Natuurvriendelijke oever of Poel en klein historisch water.

KPI systematiek

De BBM-pakketten vormen de bouwstenen van een aantal KPI’s, waarmee de bijdrage aan natuur- en landschapsbeheer inzichtelijk kan worden gemaakt. Zowel marktpartijen, als overheden werken biodiversiteitsprogramma’s uit, waarbij BBM- en ANLb-pakketten onderdeel zijn van één of meer KPI’s. Een van de doelen van de systematiek is dat de programma’s voorzien in bijvoorbeeld een plus op geleverde producten of vergoeding voor (landschappelijke) diensten van de boeren. De afnemers van producten kunnen zelf bepalen hoeveel zij een boer willen belonen voor die inspanning.

BoerenNatuur werkt mee aan het door ontwikkelen van de KPI systematiek als instrument voor natuurinclusieve landbouw. Zodat het breder ingezet kan worden voor boeren die de biodiversiteit verbeteren op hun bedrijf. Het uitgangspunt blijft het geborgde beheer, waarmee habitats gecreëerd worden voor doelsoorten en daarmee bijdragen aan natuur, landschap en de biodiversiteit.

Doe mee

Wil je als boer ook de BBM-pakketten gebruiken? Houd dan de volgende inschrijvingsperiode in te gaten voor ‘Agrarisch Natuurlijk – meer groen loont’ ( https://www.zuivelnl.org/agrarisch-natuurlijkIn dit project wordt de KPI set van de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij gebruikt. Samen met de informatie vanuit de Kringloopwijzer en met het eenduidig registreren van het agrarisch natuurbeheer wordt de basis gelegd voor een toekomst waarin dit een toevoeging is aan het verdienmodel van de boer. 

Voetnoten:
·       BBM-pakketten zijn onderdeel van de Biodiversiteitsmonitor van de Stichting Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij. Zie ook de formele beschrijving van de BBM-pakketten
·       Deze website over BBM-pakketten wordt beheerd door BoerenNatuur
·       De factsheets zijn gemaakt in het kader van het project ‘Zuivel versterkt Natuur en Landschap’
·       Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

9 juli 2024
Deel dit bericht
Click to access the login or register cheese