Home / Actueel / Uncategorized / Advies gepubliceerd over de rol voor de agrarische collectieven in de transitie van de landbouw

Advies gepubliceerd over de rol voor de agrarische collectieven in de transitie van de landbouw

Wing onderzocht in opdracht van LNV hoe de overheid de toekomst ziet van de agrarische collectieven en hoe zij een rol hebben in de transitie van de landbouw, en wat daar voor  nodig is. Dit rapport is een advies aan Rijk en Provincies is nu gepubliceerd. In hun blog kan je lezen hoe WING zelf tegen dit advies aankijkt.

Het rapport is samengesteld na gesprekken met de agrarische collectieven en de overheid. Onder aan dit bericht zie je de presentatie die zij gaven. Belangrijke bevindingen uit het rapport: De collectieven zijn uniek in hun uitvoeringskracht, in hun onafhankelijkheid en hun positie tussen de overheid en de boeren. Maar de collectieven zijn ook afhankelijk van de overheid. BoerenNatuur maakt ook duidelijk aan de overheid dat niet alleen de collectieven en BoerenNatuur zich moet doorontwikkelen en veranderen, maar ook de overheid zelf. Uit de SWOT-analyse van Wing komt ook duidelijk naar voren dat de zwakke governance van de overheid een achilleshiel van het systeem is.

Bijlage 3.2 bevat het concept rapport van WING met een advies over de mogelijke toekomstige rol van de collectieven. Het advies is gemaakt in opdracht van LNV. De SWOT analyse in het advies is eerder besproken op de najaarsbijeenkomsten. Het concept rapport is op 14 december tijdens een online gesprek besproken met de collectieven. Verder is het concept rapport op 19 december besproken met de provinciaal secretarissen en op 20 december in het DB. Op 9 januari heeft een gesprek plaatsgevonden met een aantal provinciaal secretarissen om op basis van alle eerdere gesprekken een concept reactie op te stellen. Bijlage 3.3 bevat deze concept reactie. Graag met het bestuur deze reactie bespreken en eventueel aanscherpen. Dan kan het DB deze reactie inbrengen tijdens het gesprek op 25 januari dat we hebben met WING en het Management Overleg ANLb. Dat gaat zowel over de inhoud van het advies als over wat we er verder mee gaan doen en waar en met wie we het advies verder gaan bespreken. Afhankelijk van hoe dat gesprek gaat, moeten we kijken of en hoe we onze reactie verder aanbieden en/of inzetten. De concept reactie wordt tegelijkertijd ook voorgelegd aan de provinciaal secretarissen. Gevraagd wordt of zij willen reageren voor 16 januari, dan kunnen hun reacties ook worden meegenomen in de bestuursvergadering. 

Bijlage 5.2 bevat het definitieve rapport van WING over de ‘Toekomstige rol van de agrarische collectieven’. BoerenNatuur heeft verschillende gesprekken met LNV en provincies gevoerd. Een aantal zaken lopen nu:
– Er wordt gewerkt aan het ‘verhaal’ van het ANLb en de collectieven. De laatste tijd is het ANLb vaak negatief in de aandacht geweest (tekort geld, coulance, etc.) terwijl het verhaal rondom het ANLb juist positief is en de overheid het ANLb ziet als een van de sleutelinstrumenten bij de transitie van de landbouw. Dus van belang dat we ambassadeurs hebben op sleutelposities die het verhaal kennen en er achterstaan.
– LNV is bezig met een Plan van Aanpak Ecosysteemdiensten. Dat gaat voornamelijk over de benodigde groei van het ANLb de komende jaren om de doelen in het NPLG te realiseren. BoerenNatuur en provincies hebben gevraagd om betrokken te worden bij dit programma. Dat gebeurt nu en op woensdag 27 maart is er een gezamenlijke startdag om te gaan werken aan het programma. Daarbij komt ook aan de orde dat cruciaal is om dan eerst het huidige ANLb, zeg maar scenario 1, op orde te krijgen.
– In alle gesprekken die we nu hebben over ANLb, ook in het MO ANLb en op andere plekken, komen telkens de conclusies uit het WING rapport terug: namelijk dat het echt nodig is om nu eerst in scenario 1 te komen en dat het van groot belang is dat het stelsel in rustiger vaarwater komt zodat het klaar gemaakt kan worden voor een groei. Iedereen is doordrongen van het feit dat dit nodig is en echt belangrijk is. Maar ja, nu moet het ook nog echt gebeuren. Daar zetten we blijvend op in.
– De komende tijd staan diverse gesprekken gepland met mensen van LNV waar we het rapport onder de aandacht gaan brengen.

15 mei 2024
Deel dit bericht
Geplaatst in:
Click to access the login or register cheese