Home / Actueel / Uncategorized / Voor wie te stemmen bij de Europese verkiezingen op donderdag 6 juni

Voor wie te stemmen bij de Europese verkiezingen op donderdag 6 juni

Op donderdag 6 juni a.s. vinden in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats, zie ook deze pagina. Vrijwel alle Nederlandse politieke partijen hebben een kandidatenlijst ingediend voor deze Europese verkiezingen. Voor Nederland zijn er 31 zetels verkiesbaar voor het Europees Parlement.

In het Europees Parlement verenigen meerdere partijen uit de afzonderlijke lidstaten zich op basis van hun politieke voorkeur in 1 fractie. In de huidige situatie zijn er in totaal 7 fracties in het Europees Parlement, zie deze pagina.

Beschikbare stem-/kieswijzers

Er zijn drie kies/stemwijzers beschikbaar:

Maar let op: want sommige bevatten misleidende en/of onjuiste stellingen. Een voorbeeld is deze stelling uit de Stemwijzer: “De EU moet stoppen met het subsidiëren van de intensieve veeteelt.” Daarbij wordt gedoeld op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), want dat is dé Europese subsidieregeling voor de landbouw. Alleen draait het GLB juist om grondgebonden landbouw en wordt de inkomenssteun uitbetaald op basis van het aantal hectares van een bedrijf. Typische intensieve veehouderijen zijn juist stalgebonden sectoren, zoals de varkenshouderij, pluimveehouderij en de vleeskalverhouderij. Het klopt dus niet dat het GLB die sectoren subsidieert.

Informatie over de standpunten van partijen

Als je erachter wilt komen op welke partij je het beste kunt stemmen, is het verstandig om je even te verdiepen in de standpunten van de partijen, zie daarvoor dit handige overzicht van LTO (bron: dit persbericht).

Tot slot: ga vooral stemmen, want daarmee kun je indirect invloed uitoefenen op de koers van het Europese beleid de komende jaren, inclusief de onderhandelingen over een nieuwe GLB-periode.

15 mei 2024
Deel dit bericht
Click to access the login or register cheese