Home / Actueel / Uncategorized / Zonder SCAN-ICT geen Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

Zonder SCAN-ICT geen Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

SCAN-ICT, het ICT-systeem van BoerenNatuur, is onontbeerlijk voor het realiseren van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) en is altijd in ontwikkeling. In de afgelopen jaren voegde BoerenNatuur diverse functies toe en voerde verbeteringen door. Zo is in 2023 de schouwtool gelanceerd, is er een bulkwijzigingstool gemaakt en het is het werken met snoeimeldingen gebruiksvriendelijker geworden. Daarnaast hebben we veel wijzigingen doorgevoerd in het ICT-systeem om de aanpassingen van het ANLb er goed in te verwerken.

De nieuwe online schouwtool
 Collectieven zijn gecertificeerd om het ANLb uit te voeren. Een onderdeel van deze certificering is dat een collectief het beheer controleert dat de deelnemers uitvoeren. Dat noemen we de schouw. BoerenNatuur heeft daarom in samenwerking met de collectieven de schouwtool ontwikkeld. In de deze online tool selecteren collectieven beheereenheden voor de schouw en wijzen die toe aan schouwers. Vervolgens maakt een collectief digitale schouwformulieren aan, die de schouwer in het veld invult tijdens de schouw in de speciale schouw-app. Het is ook mogelijk om foto’s toe te voegen in deze applicatie. Wanneer alle resultaten zijn ingevuld, wordt het schouwformulier ingediend bij het collectief en omgezet in een schouwrapport. Die is in te zien door het collectief en de deelnemer. 

De eerste versie van de schouwtool staat sinds oktober 2023 online. Ondertussen is BoerenNatuur druk bezig met het verbeteren van de tool, mede op basis van de feedback van collectieven die er mee werken. In 2024 nemen de collectieven een willekeurige steekproef van hun beheer. Zowel schouwer, als collectief kunnen straks de te schouwen beheereenheden inzien op een kaart.  

Bulkwijzigingstool
 Bij de implementatie van het nieuwe ANLb, waren er veel beheereenheden die net even iets anders in het systeem moesten komen te staan. Voorheen moesten we de wijzigingen één voor één aanbrengen. De bulkwijzigingstool heeft daar verandering in gebracht: een medewerker kan nu wijzigingen doorvoeren op een selectie van beheereenheden. Dat scheelt veel losse kliks en tijd.

Snoeimeldingen  
 Snoeimeldingen lopen uit de pas met het beheerjaar. Een voorbeeld: de snoeimeldingen van beheerjaar 2023 worden uitgevoerd tussen juli 2022 en maart 2023. Voorheen moesten collectieven de snoeimeldingen tussen juli en half december opsparen en pas vanaf 16 december in het systeem zetten, zodat deze in het juiste beheerjaar terecht kwamen. In 2023 hebben we de ICT zo gewijzigd, dat de snoeimeldingen door deelnemer en collectief kunnen worden ingevoerd op het moment dat ze gerealiseerd zijn. Het systeem parkeert deze meldingen dan tot het nieuwe beheerjaar aanbreekt en stuurt ze dan pas naar het RVO. 

CRM-gedeelte migreren naar online en herindeling SCAN-ICT  
De (Super) Office-versie waar SCAN-ICT nu op draait, zal binnenkort niet meer worden ondersteund. SCAN-office zal daarom in 2024 over moeten gaan naar Office in de cloud. Daarnaast heeft SCAN-ICT de afgelopen jaren zulke ingrijpende veranderingen doorgemaakt, dat de huidige opbouw van het systeem niet meer voldoet. De nadruk van het gebruik ligt momenteel meer op het GIS-gedeelte (Geografisch Informatie Systeem), terwijl het Office-gedeelte juist de basis vormde van het systeem. De migratie naar de cloud betekent ook dat we een deel van de functionaliteiten die nu nog in Office zitten, naar GIS overbrengen. Door deze ontwikkelingen is het noodzakelijk om SCAN-ICT zowel te migreren, als te herindelen. De nieuwe indeling wordt logisch en intuïtief, zal uitgebreid getest worden met collectieven en voeren we stapsgewijs door. 

30 januari 2024
Deel dit bericht
Click to access the login or register cheese